האם תזונה נכונה יכולה למנוע חרדה?

מהן ההשפעות של תזונה איכותית? ידוע כי תזונה כזו משפיעה לטובה על הגוף ואף מונעת מחלות ומסייעת להתגבר עליהן, אך האם יש לה תועלות נוספות? האם ועד כמה היא יכולה להשפיע על הנפש? באופן ספציפי, האם היא מסוגלת לסייע במניעת מצבי חרדה?

טיפול בשני ערוצים

מצבים נפשיים לא רצויים מסוגים רבים, מטופלים בצורה המיטבית כאשר משלבים גישות סיוע שונות. לדוגמא: מטפלים באמצעות שיטת CBT בשילוב הקפדה על תזונה נכונה. ניתן ליישם גישה משולבת זו, גם בכדי לסייע במקרים של חרדות מסוגים שונים. בעוד שהחלק הטיפולי הוא היותר "מדעי" וזה שקשור יותר בבירור לפתרון המצב, תרומת החלק התזונתי יותר מעורפלת.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

Cognitive behavioral therapyאו CBT, הוא טיפול אשר מבוסס על שינוי התפיסות, מערכת האמונות ואופני המחשבה של האדם, באופן שמאפשר לטפל בחרדות. CBT משלב שיטות מתחום הטיפול הקוגנטיבי, עם שיטות מתחום הטיפול ההתנהגותי.

השפעות התזונה

יש לא מעט מאכלים, אשר נחשבים ככאלה שתורמים למצב הרוח. עם זאת, חשוב להסתייג ולומר שלא מצאנו מידע או שמענו, על השפעות חזקות ממש של מאכלים כאלה. נראה שהתגובות בנידון מהשטח, הן יותר ברמה של "נראה שזה עוזר", "זה עוזר קצת" ו"לא בטוח אם זה עוזר". "פרוביוטיקה" היא דוגמא לגישת תזונה שנחשבת כמסייעת בחרדות. מדובר בהוספת חיידקים "טובים" לתזונה, לרוב במסגרת יוגורטים.

תוספי תזונה

כיוון משנה של תחום התזונה שאמור גם הוא לסייע, הם תוספי התזונה למיניהם. כאן, תוספי אומגה 3 (חומצות שומן) מהווים דוגמא בולטת. עם זאת, גם כאן התחושה היא, שזה לא מתחרה ב"פתרון הקסם", שעליו מרחיבה הפסקה הבאה.

תוספי תזונה לטיפול בחרדה

"משהו מתוק"

אחד האינסטינקטים הידועים לשיפור מצב הרוח, מתבטא בנטייה שלנו לאכילת "משהו מתוק" במצבי לחץ וחרדה – למשל שוקולד, גלידה או עוגייה. "מתוקים" כאלה זמינים לרכישה מהירה במקומות רבים, באים פעמים רבות באריזות קומפקטיות שקל לקחת לכל מקום ואכן, הם פופולאריים תמיד. בריא זה לא, אבל זה אכן מספק שיפור זמני מסוים למצב הרוח.

אופני ההכנה והאכילה

עוד נקודה מעניינת למחשבה, היא השפעה אפשרית של אופני הכנת ואכילת המזון. הכנת מזון לוקחת לעתים לא מעט זמן, וודאי כשלא מדובר ב"מזון מהיר". אנשים רבים מוצאים שתהליך זה מרגיע אותם. כך גם עשויה להיות ארוחה מסודרת, בחברת אנשים קרובים ותומכים. עבור מאמינים, תפילה על המזון מהווה עוד גורם מסייע, בעל משמעות נפשית חיובית וחשובה. עוד נזכיר בהקשר זה, כי חרדות עשויות לפגוע באכילה הסדירה ודווקא חזרה לדפוס ארוחות מסודר ונינוח, עשויה לתרום.

לסיכום

בגדול, תזונה עשויה לעזור להקלה על מצבי חרדה, אם כי לא בהכרח למנוע אותם. כך שניתן לסכם, שהתשובה לשאלה האם תזונה נכונה יכולה למנוע חרדה, איננה חד משמעית.