אימון יתר: כשאימוני כושר מתחילים לסכן את הבריאות שלכם

כושר ופעילות גופנית – במיוחד כאלו המתורגלים על בסיס קבוע ונעשים בהתמדה, הם בלי ספק ברכה ובגדר תרומה משמעותית לחיזוק הגוף ובריאותו. בעזרת הכושר הגופני אפשר לחזק את הגוף והשרירים, לעזור למוח שלנו להפריש הורמונים וכימיקלים מצוינים שמשככים חרדה ומתח ועוזרים לנו לישון טוב יותר ולחיות באופן כללי חיים רגועים יותר, וזה גם תורם בלי שום ספק לתחושת דימוי גוף חיובית וערך עצמי גבוה. עם זאת, ממש כמו כל דבר אחר בחיים, כאשר אנו מפריזים ומגזימים באימונים, אנו בהחלט עשויים לגרום לפגיעה בגוף שלנו ובבריאותנו. אז מתי זה קצת יותר מדי, איך אימון יתר בא לידי ביטוי ומה עושים כאשר חווים את התסמינים הללו? הנה כל הפרטים שצריך לדעת בנושא, וחשוב לזכור תמיד להיות קשובים לגוף שלנו ולא לדחוף את עצמינו לנקודות קיצון מסוכנות.

משהו לא כשורה? קבעו תור לרופא בהקדם

מיד נדבר יותר בהרחבה על התופעה של אימון יתר ונתאר בפרט את התסמינים שעשויים להעיד על כך שבזה מדובר, אך לפני חשוב לנו לומר שבכל מקרה בו מתעורר אצלכם חשד, ולו הקל שבקלים שמשהו לא בסדר קורה, מומלץ בחום לפנות לייעוץ רפואי מקצועי. כיום ניתן להזמין תורים לרופאים מומחים אונליין דרך הרשת תוך סינון קל ומציאה של התורים המוקדמים ביותר, כך שבכל מקרה חשוב מאד לקבוע תור לרופא הקרוב לאזור מגוריכם ולא להשאיר את הדברים ליד הגורל.

מהו אימון יתר ומהו התסמינים אליו

ההגדרה של אימון יתר היא מצב שבו מתרחשת פגיעה אחת או יותר במערכות שונות בגוף כתוצאה מעודף אימונים והעומס שנוצר על הגוף כתוצאה מכך. אלו הם התסמינים העיקריים של אימון יתר:

  • חולשה מופרזת של השרירים וירידה קיצונית ביכולת העבודה המקסימלית במהלך פעילות גופנית.
  • ירידה בסף חומצות החלב.
  • קושי משמעותי להתאושש לאחר האימונים.
  • הזעה מוגברת.
  • עלייה בדופק ובלחץ הדם בזמן מנוחה.
  • ירידה דראסטית בתאבון ובמשקל הגוף.
  • נטייה ללקות במחלות זיהומיות.
  • הפרעה במחזור החודשי הסדיר אצל נשים.
  • הפרעות בשינה ועייפות כרונית במהלך היום.
  • ירידה במוטיבציה לאימון ופעילות גופנית.

 אימון יתר: כשאימוני כושר מתחילים לסכן את הבריאות שלכם

הגורמים לאימון יתר

ישנם גורמים רבים שעשויים להביא למצב הזה. גורמים חיצוניים עשויים להיות דברים כמו תדירות אימונים גבוה מדי, בחירה באימונים לא מתאימים וכן עומס נפשי ופיזי בחיים מעבר לאימונים עצמם.

גורמים פנימיים עשויים להיות מתחים, אימונים אינטנסיביים ועצימים שלא מאפשרים התאוששות, וכן זמני מנוחה קצרים מדי בין אימון לאימון.

כמו כן, אימון יתר בהחלט עשוי לנבוע מחוסרים תזונתיים, ובעיקר ממאזן קלורי שלילי בתקופת האימונים. כלומר, מקרים בהם לא נותנים לגוף את הרכיבים שהוא צריך לאחר האימונים שלמעשה מדלדלים את המאגרים השונים של רכיבים חשובים בגופינו.

איך להימנע מהמצב?

בראש ובראשונה עליכם להקשיב לגוף שלכם ולהיות ערים לכל שינוי שמתחיל לתת את אותיותיו. מכאן חשוב מאד להקפיד על אימונים מסודרים, לא לבצע תרגילים מעבר לגבול היכולת שלנו ולהקפיד על זמני מנוחה ראויים בין אימון לאימון. כמו כן חשוב להקפיד תמיד על תזונה מאוזנת, ובעיקר חשוב להשלים את החוסרים שנוצרים עקב האימונים כמו החלבונים בגוף. בהחלט שווה לגשת בהקדם האפשרי אל אנשי מקצוע מתחום האימונים והתזונה ולהתאים לכם שגרת אימונים ואוכל קבועה שתאפשר לכם לבצע את הכל בצורה נכונה.

זכרו – במקרים הקיצוניים בהם אתם מרגישים סכנה כלשהי עקב האימונים, חשוב לגשת להתייעצות מקצועית עם רופא בהקדם האפשרי וללא כל דיחוי. רק בריאות!